Escrima
  
 
inside-ewto-escrimaSinds GM Kernspecht 1977 de twee Escrima-pioneers Bill Newman en René Latosa naar Kiel in Duitsland heeft uitgenodigd en met hun samen het eerste boek over de Filipijnse vechtkunst heeft uitgegeven, is het onderwerp wapentraining een vast bestanddeel in het aanbod van de EWTO.

Deze aanvulling is vooral voor beginnende WT leerling een verrijking als deze in wapengevechten geïnteresseerd zijn. In het WingTsun-systeem wordt pas in de hoogste lesprogramma's de 'lange stok' en de 'dubbel-messen' geleerd. De WT-wapens zijn voor de ver gevorderden.  

Het is vooral aan de onvermoeibare werkzaamheden van grootmeester Bill Newman te danken dat Escrima vandaag de dag tot een complex stijl kon ontwikkelen, wat zelfs voor de WingTsun leerling talrijke fascinerende aspecten met betrekking tot de omgang met wapens kan laten zien.
 
Op het moment worden geen regelmatige Escrima groepslessen in de NWTO academie gegeven. Wel zijn er een aantal basisonderwerpen in verband met Escrima in de hogere WT SG graden aanwezig. Zo nu en dan worden er in het weekend Escrima werkcolleges in de academie gehouden.