ReakTsun
 
 
ReakTsun_1_en_2_.3De ReakTsun training is onderdeel van het WingTsun, zoals het in de EWTO wordt onderwezen. GM Prof. Kernspecht heeft deze 24 elementen (6 x 4) als kwalitatief vervolg op de 6 BlitzDefence programma's ontworpen. Terwijl de beginner bij BD leert hoe men offensief ageert, gaat het voor de gevorderde bij RT om een defensieve benadering. Hierdoor leert de student om ook van dichterbij te kunnen reageren.
 
De afstand is korter en het moment van reageren later, vandaar dat het lichaam een beduidende rol heeft. ReakTsun opereert op de grens tussen het 'Eerste Blok' (tussen pols en elleboog) en het 'Tweede Blok' (tussen elleboog en schouder) terwijl BlitzDefence de overgang naar de 'Eerste Blok' bewaakt. ReakTsun is als het ware de tweede verdedigingslijn, voor het geval als de eerste toch kon worden gepasseerd.
 
Hierop heeft mijn Si-Fu Keith R. Kernspecht ook een vervolg (voor de TG'ers) ontwikkeld, de vier 'Routines'. Deze zijn vooral gekoppeld aan Biu-Tze vaardigheden en vormen de derde en laatste verdedigingslijn in WingTsun. Zij spelen zich dus af op de grens van het 'Tweede Blok' (naar het lichaam toe). Om ReakTsun te kunnen leren zijn Chi-Sao kwaliteiten onmisbaar, daarom is het een deel van SG 7 t/m 12.
 
In de NWTO trainingen en SG onderwerpen zitten deze ReakTsun programma's trouwens in verweven. Het is dus geen keuze voor het een of het ander, want ReakTsun is WingTsun. En toch vinden er ook specifieke RT groepslessen in de ZelfVerdediging klas van de NWTO academie plaats. Desondanks vormt ReakTsun een vast onderdeel van de algemene WingTsun klassen (zoals ook de uitbreiding BlitzDefence®).