SCD - zelfverdediging voor vrouwenEEN KORT VERSLAG VAN EEN DEELNEEMSTER:SCD - ZELFVERDEDIGING VOOR VROUWEN - Vrouw en Vaart te Osdorp

Wat doe je als je alleen in een parkeerplaats wordt aangevallen?
Wat doe je als je over straat loopt en je angstig wordt doordat iemand achter je loopt?
Wat doe je als een bekende jou betast terwijl je dat niet wilt?
Hoe kan ik me verdedigen als ik op de grond lig?

Antwoorden op deze vragen kreeg ik, samen met een vijftiental andere vrouwen, in de zelfverdedigingscursus van Lady-Sifu Petra Schäfer. Met meer dan 20 jaar ervaring en de beste vrouw ter wereld in de zelfverdedigingstijl WingTsun, weet zij op zeer enthousiaste en bevlogen wijze haar cursisten duidelijk te maken dat het gaat om bewustwording. “Eerst moet je weten waar jouw grenzen zijn!”, herhaalde zij menigmaal tijdens de drie uur durende workshop.

Vervolgens kregen we een aantal zelfverdedigingstrucks aangeboden die we konden gebruiken zodra iemand die grens zonder jouw toestemming overschrijdt. Deze trucks zijn niet gebaseerd op kracht of conditie, waardoor ze voor iedereen toepasbaar zijn. Een deelneemster met een blessure dacht dat ze eigenlijk niet zou kunnen meedoen, maar merkte dat het ook voor haar mogelijk was zich te leren verdedigen. Hoe groot of klein, dun of dik, sterk of zwak je ook bent. En dit nu is de kracht van de zelfverdedigingstijl WingTsun, welke overigens is ontworpen door een vrouw uit het oude China!

De workshop bestond niet alleen uit fysieke handelingen. Lady-Sifu benadert de problematiek juist ook vanuit psychologisch oogpunt. Door een zelfverzekerde houding aan te nemen, zal een aanvaller je niet snel als een prooi uitkiezen; door iemand op straat aan te spreken dat je het niet fijn vindt dat hij achter je loopt, zorg je ervoor dat je je fijner voelt en breng je de mogelijke aanvaller op het verkeerde been; door juist binnen zijn ‘grens’ te stappen, weet hij zich geen raad en heb jij mogelijkheden om hém letsel toe te brengen, in plaats van dat hij jou pakt. Sommige 'trucks' klinken eerst paradoxaal, maar Lady-Sifu weet op overtuigende wijze uit te leggen dat het inderdaad de meest logische handeling is.

Lady-Sifu hamert erop dat 75% van de aanrandingen door bekenden worden gepleegd! Dit betekent dat zij niet alleen straatsituaties behandelt, maar ook als men thuis is of op een feestje. Vrouwen moeten zich ervan bewust worden dat grenzen ook gelden voor bekenden!
Andere deelnemers waren net zo enthousiast als ik. Zo kregen we opdrachten van situaties waar de meeste deelneemsters dagelijks mee geconfronteerd worden of ooit in terecht zijn gekomen. Door deze SCD workshop zullen vrouwen bewuster en dus anders met dergelijke situaties om gaan.
Wellicht het meest belangrijke waarvan Lady-Sifu ons wist te overtuigen was dat wij als vrouw ook “NEE” mogen zeggen, zelfs schreeuwen. Dit lijkt zo logisch, maar is voor menig vrouw, ook voor mij, moeilijker dan gedacht.

Er is nog zoveel meer te vertellen over deze cursus. Het heeft enorm veel los gemaakt bij zowel mij als bij mijn vriendinnen die ook meededen. Dezelfde avond nog stond ik in een kroeg en realiseerde ik mij dat ik in een situatie was beland die we tijdens de workshop hadden behandeld: een man die ik een hand gaf om hem te feliciteren, wilde drie zoenen van me. Ik was meteen bewust van de situatie en voelde me heel verzekerd door het feit dat ik “NEE” kon zeggen. Ik liet mij niet meer zomaar overrompelen! Verzekerd van de veilige omgeving waarin ik mij bevond en met een goed gevoel gaf ik de man zijn verjaardagszoenen en borrelden we vrolijk verder.

De workshop heeft ons een stuk bewuster gemaakt van onze omgeving en wij realiseren ons dat we ons prima kunnen verdedigingen, mits we een aantal handelingen in ons systeem opnemen. Dit betekent doen, doen, doen. Daarom ben ik er vanaf nu iedere keer bij!

Van harte Jolien.