Hoe wordt men 5e PG WT? (deel 1)[Schloss Langenzell]


In mei '97 waren de NWTO-topper in Langenzell!

Op maandag, 28 april, werd mij van Si-Fu Kernspecht onverwacht offreert, dat ik op 30 april lessen van hem in het kasteel kon krijgen, met aansluitende test- en trainingsmogelijkheden tot en met zaterdag. Het was dus ook een kans om al een deel voor mijn 5e PG te laten testen en misschien zelfs nog wat voorbereidingswerk te doen. In principe kwam dit datum heel ongelegen, omdat Simo juist op deze dag jarig was...

Maar ik kon deze kans toch niet voorbij laten gaan en Simo had begrip voor deze buitenkans - dus geen verjaardagsfeest in Amsterdam maar wel een 'dagje met Si-Fu & Simo Kernspecht' (ook niet mis hoor!).
Dat betekende echter dat wij al op dinsdag in plaats van op vrijdag naar het kasteel moesten gaan; dus maar weer 'stress hoog tien', wij moesten plotseling alles reorganiseren - maar het was al de genomen moeite uiteindelijk wel meer dan waard!

Ik ben al een tijdje (meer dan 4 jaar) bezig met voorbereidingswerk voor mijn 5e PG WT ('meester van het ongewapende WingTsun'). Ik heb bij deze gelegenheid ook mijn schriftelijke werkstuk ingeleverd (ca. 100 pagina`s en ruim een jaar werk/research). Dan waren mijn SG-Programma`s 1 t/m 12 en mijn TG-Programma`s 1 t/m 4 aan de beurt om getest te worden - naar een aantal kleine correcties mocht ik die gedeeltes volgens Si-Fu als geslaagd beschouwen, hetgeen hij ook schriftelijk op de "Laufzettel" noteerde. 'Met een been' (eigenlijk drie van vijf) ben ik er dus - alhoewel, de laatste tests zijn duidelijk de moeilijkste en alles beslissende, het 'Practician Grade'-programma 5.
De 5e PG is het ongetwijfeld hét Highlight in de carrière van een WT'er!

Maar ik moest mijn aandacht wel verdelen, naast mijn PG-bezigheden gingen dat weekend tenslotte ook twee To-Dai's van mij examens doen! Een ging op de 2e TG en een was van plan de 1e TG te behalen, beide zijn er in geslaagd.

Zelfs Simo had onverwacht een belangrijke missie: Ze was door Sigung Kernspecht tijdelijk in het EWTO-testcomité opgenomen om te helpen corrigeren. Er waren zeker meer dan 250 deelnemers aanwezig waaronder goed 1/3 schoolleider en TG-aspiranten, dus Lady-Sifu Petra`s aanwezigheid was voor Sigung een goede uitkomst.

Simo's been was echter tijdens het laatste werkcollege in Amsterdam weer slechter geworden (ze kon het toch niet laten, om iets te vroeg iets te veel te WTen…). Maar het is natuurlijk mogelijk verbaal met de juiste aanwijzingen -als het moet ook zittend of leunend- te corrigeren en bestaande fouten helpen te verminderen. Tenminste een van de toegewezen Duitse TG-aspiranten heeft het aan Simo's inspanningen te danken, dat hij zijn gesteld opleidingsdoel nog op deze werkcollege kon bereiken.

Ik kon eveneens mee beleven hoe mijn Si-Hing Sifu Peter Maull tot 5e PG werd benoemd. Ik ken Sihing Peter Maull al sinds 17 jaar en heb hem altijd als een vriendelijk, bescheiden en competent persoon ervaren. Het was voor mij dus een leuk extraatje, dat ik erbij was en hem bij zijn testvoorbereidingen op dit afsluitende werkcollege actief kon helpen. Dat mijn eigen Chi-Sao praktijk ervaringen door middel van het training met hem kon profiteren was natuurlijk een mooi 'meevallertje'.

Voor Master Bill Newman hadden Simo en ik deze keer jammer weinig tijd. Een iets uitgebreider en informatief gesprek was met de Europese Escrima cheftrainer dan echter toch nog (tijdens de pauze) mogelijk, zodat ook 'het sociale contact' tijdens deze bijeenkomst niet te kort kwam.

Het waren dus drukke maar geweldige dagen met prachtig weer (26-30 graden!) in Duitsland.

Sifu Frank Schäfer, 4e TG WT.
Hoe wordt men 5e PG WT? (deel 2)[De jongste PG-man tot nu toe!]


In augustus '97 waren Sifu en Lady-Sifu Schäfer weer in Langenzell!

Nu zou het "pas echt" serieus worden...
Omdat er vakantietijd was, hebben wij de vrije tijd optimaal voor de eigen training kunnen benutten.
In de afgelopen maanden heb ik mij met de hulp van Lady-Sifu intensief op de afsluitende PG-examens kunnen voorbereiden (gelukkig was haar been in de laatste tijd al weer een stuk beter geworden).
De programma's voor mijn 5e PG bleken er redelijk goed in te zitten, ik voelde mij er langzaam klaar voor, dus op donderdag, 28-08-1997 gingen wij richting Duitsland.

Omdat ik op dit speciale WT-leraarswerkcollege de enige was, die op de 5e PG ging, moest ik de vijfde (en afsluitende) test op de laatste dag na het eigenlijke werkcollege bij Sigung in privé doen (deel nummer vier was wel tijdens het TG werkcollege mogelijk).

Ik wist wel, dat het best pittig zou worden, maar zooo uitslopend had ik het dan toch niet verwacht. Ik moest letterlijk tot aan mijn grenzen gaan en was blij, dat het niet nog een dag langer heeft geduurd (ik had het dan ook wel gedaan, maar blij was ik toch...).
Op 31-08-1997 om 20.30 werd ik dan van Dai-Sifu Kernspecht tot 5e PG WT benoemd!

Nogmaals, dit was de moeilijkste test, die ik ooit heb mee gemaakt, maar om zo gelukkiger was ik natuurlijk, dat ik het waar kon maken en mijn doel heb bereikt.
(Van ruim 150.000 WT-leden wereldwijd zijn er trouwens geen 15 die deze graad bezitten...)

Mijn speciale dank gaat aan 'mijn' vrouw Lady-Sifu Petra Schäfer, 3e TG, alias Simo.
Zonder al haar inspanningen en support had ik de PG nooit zo vroeg kunnen behalen!

Sifu Frank Schäfer, 5e PG WT.
Hoe wordt men 5e PG WT? (deel 3)[De eerste PG-vrouw tot nu toe!]


In 2004 waren Sifu en Lady-Sifu Schäfer weer op PG-missie!

Nadat al een aantal punten van de beruchte 'Laufzettel' systematisch waren afgewerkt kwam in oktober 2004 Simo aan de beurt. Ze had ook voor deze afsluitende examen weer een speciaal en zonder meer uitdagend evenement verkozen: LIVORNO (de plaats waar ikzelf 'ooit' mijn 4e TG had behaald).

Na een intensieve 6-daagse work-out kon ze de vijf tests complementeren; en al een week later (op 30-10-04 - dus nog binnen dezelfde maand) was ook haar schriftelijk werkstuk officieel goedgekeurd. Dat Lady-Sifu nu ook (als éérste vrouw in de m.a. geschiedenis) de 5e PG-level kon behalen maakt mij dan ook bijzondert trots!

Natuurlijk hebben we meteen de gelegenheid benut en zijn nog dezelfde avond met de (eveneens in de maand oktober) 'versgebakken' TG'ers feestelijk uit eten gegaan - uiteraard in het hart van Amsterdam en waar zou het celebreren uiteindelijk beter gepast kunnen zijn dan in het Castell bij Sifu Roy? Kort: het werd laat...

Uiteraard zal over haar PG zonder twijfel binnen kort (ook in de vakbladen) nog meer details te lezen zijn...
En er staat ja al het een en ander (op Engels) over de missie in Italie in onze 2004-nieuws sectie. En nee, geen zorg, de groepslessen zullen (voorloopig) niet duurder worden; ook al zijn er nuu twee PG's (naast de TG's).

Sifu Frank Schäfer, 6e PG WT.[Twee PG's van hun To-Dai's in het bloemetje gezet!]