UIT HET DAGBOEK VAN DE ENIGE WT-SUMOTORIE


- Bas past bij een Japanner de trek-aanval uit de 1e Chi-Sao sectie toe. -


Zaterdag, 20 februari 1999, 'Duitse Open Kampioenschappen':
-115kg: Ben bij de eerste 10 beland; verloren van de 3e plaats winnaar.
Lifting-palm vanaf start 'tachiai' heel succesvol, ben echter nog niet snel genoeg om gebruik te kunnen maken van het effect.
Wel heel gemakkelijke opname en overname van worp -door Oostenrijker- die zichzelf daardoor wierp.
Open klasse: 140 kg Bulgaar kwam te sterk door naar keel, even niet opgelet en meteen een verlies.

Zondag, 25 april 1999, 'Nederlandse Kampioenschappen':
-115kg: Twee 'uitdagers' dus meerdere partijen om de titel te kunnen behouden.
Lifting-palm verder toegepast - erg effectief. Vooral als ik dan opvolg met 'nodowa' (throwing) een duwtechniek (kleven blijven!).
Bij beslissende wedstrijd verloor mijn tegenstander door diskwalificatie (onsportief gedrag) notabene.
Ik ben met 6 partijen gewonnen en 2 verloren, en voor het tweede jaar Nederlandse Sumo Kampioen -115kg klasse.
Open klasse: Niet geconcentreerd, was te overmoedig door de titel-winst, terecht verloren tegen Peter Baron.

Persoonlijke opmerkingen:
Ik ga me met mijn 105 kg meer concentreren op de stoot- en duwtechnieken en probeer zo min mogelijk te worstelen. Het initieel uitdelen moet absoluut gevolgd worden door kettingpalm of/en zigzag-step voor betere positie. Jamming-step (advanced WT-footwork) in Sumo-training 2 maal goed gelukt, het resultaat is uitzonderlijk!
Als ik worstel voel ik inmiddels beter waar mijn tegenstander nu na toe gaat. Ik merk bij mezelf gemengde gevoelens bij het 'uitdelen' van de palm naar het gezicht. Dat komt hard aan en is niet echt 'onbloedig' te noemen. Toch heb ik beslist om dit als primaire techniek bij de komende kampioenschappen te gebruiken.
Soms ben ik verbaast hoeveel mijn tegenstanders kunnen incasseren! Tough guys. Door WT voel ik mij relatief veilig in de ring, dat brengt ontspanning met zich mee - en in deze meestal korte gevechten heb ik dat hard nodig. Dankzij de WT training die ik krijg heb ik duidelijke kansen om op dit niveau combattief te zijn.
Er is echter ook een wisselwerking, want het sumogevecht scherpt mijn WT aan! Ik hoop op een zodanig niveau te komen dat ik geheel WT-matig in de sumoring kan draaien. Zo nu en dan lukt het als vanzelf en dat zijn heel prettige openbaringen.
Ook de 'body-Chi-Sao' trainingsmethode, die mijn Si-Fu aan mij heeft laten zien, draagt voelbaar een steentje aan de verbetering van mijn Sumo-bekwaamheden bij. We hebben nu een Europese Ranglijst, ik wil bij de eerste 10 terecht zien te komen.

Komende evenementen:
• Open Nederlandse
• Open Poolse
• EK

Sebastiaan 'Bas' Clasener, 6. SG NWTO
Nederlandse Sumokampioen 1998 en 1999
EK en WK deelnemer -115kg en 'open weight'

Japan, 05-10-99

Beste sifu en simo.

Deze keer vanachter een Japanse computer. Een bericht van mijn eerste sumotraining in Japan.
Ik werd keurig gehaald en gebracht, gelukkig want ik had het nooit zelf gevonden. De training was op een high school. Jonge jongens met mooie technieken. Bijna allemaal middengewicht en hoger, enkele echter lichter en niet minder indrukwekkend.
Mijn lichaam protesteerde tegen de eerste sumotraining in twee maanden, trainen daar is even anders dan in Nederland. Langzame shiko, warmup. En duw oefeningen. Ik Mocht een beetje smokkelen, goddank zagen ze dat dat fysiek niveau niet het mijne was, zodra ik de fotos heb stuur ik ze. Vergeleken met hen heb ik dunne spillebeentjes en sta erg hoog.
Verrassend was wel dat bij de eerste partijen ik ze 2/3 van de tijd kon laten slippen alsof het niets was, daar keken ze erg van op. Zat ik eenmaal in hun kracht spel was het over maar ze hadden wel moeite om hun grip te krijgen dankzij de antiworstel verdediging, 4e deel eerste vorm. Eenmaal heb ik met sterke nodowa en tsuppari een zwaardere jongen in drie slagen de ring uitgewerkt, dat werd ook aardig gevonden.
Toen was de brandstof op en werd ik steeds makkelijker van de mat geduwd. Het was me na bijna twee uur ook wel voldoende. Zij gingen nog even door, meer dan een uur! Hun hoogste niveau was de junior middengewicht wereldkampioen. De sfeer was erg gemoedelijk, wel werd op houding en uitstraling gelet door de tweede coach, 150kg gespierde massa. Die mocht je aan het eind van de training nog net zo lang duwen tot je erbij omviel, om het geheel af te ronden.
De hoofd coach en het Kano-san, hoofd westerlijk Japan sumofederatie, waren te spreken van mijn 'wins'.
Ze hebben me niet helemaal voor de leeuwen geworpen, desondanks ben ik nu na drie dagen pas weer in staat om redelijk normaal te lopen. Alleen nog een grote open schaafwond op mijn voet moet genezen, het trainingsgebied is klei en stro en zand, daar zijn mijn zachte voetjes niet aan gewend.
Zondag ga ik kijken naar amateur topwedstrijden in Osaka. Ik maak zeker fotos.
Of ik nog een training krijg is me onduidelijk, de taalbarrière is te groot.

Hoe dan ook ik laat wat van me horen,
sumotorily en WT-matig yours,
Bas

Japan, 12-10-99

Beste sifu en simo.

Inmiddels heb ik een tweede training achter de rug. Afgelopen zaterdag werd ik opnieuw opgehaald voor een training. Inmiddels wist ik welke delen ik moest afplakken om schaafwonden te voorkomen en heb toch weer nieuwe plekken ontdekt, damn!
Ik kom vrijdagavond laat aan uit Alaska en die zaterdag trainingen zijn dan zwaar. Maar deze keer heb ik me niet laten kennen en heb de complete training afgemaakt, 3 1/2 uur. Daarna kun je me wel in een emmer gieten en een paar dagen in de hoek laten staan, maar goed het was het waard.

Invest in loss
Do wrestle a wrestler and find out what is interesting for you. Dat was mijn zelf gegeven opdracht voor deze keer. Met als gevolg dat ik eruit zie of ik een aanrijding heb gehad. Ik heb nog niet mee gemaakt dat de tegenstander niet laag en hard binnenkomt. Hun evenwicht bewaren ze juist door de impact. Door de korte afstand kun je niet even wegstappen, ze passen dan moeiteloos de richting aan. Alles is daarna gericht op het licht omhoog drukken, ongeveer een hoek van tien graden uit het horizontaal. En er wordt ZWAAR gedrukt terwijl! ze hun favoriete greep op de riem te pakken krijgen.

Multiple attacks
Opeens lijkt de ring niet meer zo groot. Als iemand wint stormen de rest op die persoon af om de volgende partij te mogen spelen. Dat was even wennen, je moet knokken om te knokken. De verliezer druipt af of vraagt om nog een keer. Er is een uitdrukking in Sumo "hij heeft het sumo gewonnen maar de partij verloren". Zo iemand mag dan nog een keer. Of als de coach een opmerking maakt van de kant. Dat laatste gebeurt niet veel, kleine aanwijzingen, ahndgebaren, daar houdt het wel mee op.
Voor onze training begon zag ik de grote jongens waaronder mensen uit japanse demoteams. Op zo`n moment begrijp ik hoe goed deze mannen zijn in deze oude fullcontact sport! Ongeveer een derde is technisch aangelegt en daar zijn mooie voorbeelden van kracht ontwijken en er iets aan toe voegen. Of ze vrij zijn van hun eigen kracht kan ik slecht beoordelen. De uitkomst is echter duidelijk. De meeste van hun partijen worden toch vanaf de tachai gewonnen of verloren.

Still researching
Mijn doel is dat eerste gedeelte te overleven om wat van hun worstelen te leren, in de clinch. Of om ze daar meteen te langs me heen te laten gaan. Zoals eerder gezegd dat kan niet door opzij te stappen. Eerst contact amken en dan.... wat er dan gebeurt weet ik eigenlijk nog niet goed. Achteraf kan ik er wel een verhaal aan breien met het dat mooie geheugen. "En toen deed ik dit en reageerde hij zo en daarom deed ik...". Mooi en het zal zelden in mijn nadeel zijn zo`n verhaal. Maar de werkelijkheid is dat ik alleen weet dat het lukt.
En ik weet zeker dat het door de WT-training komt. Het kost me geen kracht, ik denk er niet bij na en de tegenstander heeft geen kans. Drie a vier uit tien gevechten lukten in het derde uur. Daar tussen in worstelde ik voor wat het waard was. Hun greep afhouden lukt prima met het vierde gedeelte, zoals eerder opgemerkt. In de clinch probeer ik te relaxen en counter offensief te opereren. Laat hem de eerste beweging maar maken dan probeer ik wel over te nemen. Dat lukt redelijk maar kost toch meer energie, maar als het maar werkt. Het hoeft niet altijd mooi te zijn, toch?
Om de lage aanval af te slaan paste ik een lifting push toe. Dit was erg effectief. Ik moest dan wel zorgen om mijn voeten erbij te houden, geen overextension!. Deze techniek maakte heel wat commentaar los bij de coaches. De volgende tegenstander werd dan uitvoerig in het Japans toegesproken en de handgebaren erbij gaven aan wat ze vooral moesten doen. En 'nul' voor mij dacht ik zo.

Value experiences
Mijn verliezen waren meestal straight forward, je komt in een eenrichtingsstraat een 20 ton truck tegen.
Hun hoofd wordt standaard als stoot gebruikt. Of het afstomping is of vertraagde reactie maar binnen de ring zie ik ze niet reageren op harde slagen, hand/hoofd,hoofd/hoofd. Het zijn echte betonkoppen. De "bijlslag" op een van hun worstelaars kwam hoorbaar hard aan, toch kon ik binnen de ring geen voordeel boeken. Aangezien het om training ging heb ik deze techniek niet verder toegepast.
De volgende dag ben ik naar wedstrijden in Oasaka geweest waar in een schitterende openlucht dohyo door mijn trainingspartners en andere clubs gestreden werd. Veel fotos gemaakt. Al met al een mooie afronding van mijn sumotraining.
Mijn meniscus heeft het tot nu toe uitgehouden, en ik heb genoeg gelerd. Verder risisco ga ik deze reis niet aan.
Wel mocht ik de uitnodiging naar Stephen Gadd overbrengen dat we als Nederlanders welkom zijn om volgend jaar twee maanden te komen trainen. Ergens heb ik toch een goede indruk achtergelaten denk ik dan.
Het is me nog duidelijker geworden dat WT mijn eerste doel is.
De sumo is een wetenswaardige zijstap die mijn behoefte om "te proberen" volledig invult.
De beperkingen zijn er echter wel. En dat geeft me te denken hoelang ik er dan nog mee door ga.

De komende twee weken ga ik mijn lichaam laten genezen van mijn blessures en ga genieten van het estetische Japan,
WT-matig
Bas Clasener.

Japan, 21-10-99

Dear Sifu and Simo,

..... (private notes)

Voorlopig heb ik verder nagedacht over sumo en WT. Ik heb me laten schrijven voor de WK in Duitsland, december 12/13 ongeveer, aanstaande. Het is makkelijk dichtbij in Riesa en ik werd gevraagd door Stephen.
Ik draai nog zeker de Nederlandse kampioenschappen volgend jaar. Maar daarna ga ik langzaam afbouwen en meer aandacht aan WT geven. Het een en ander in overleg met jullie vanzelfsprekend. Ik kom in het weekend van 30 oktober terug,

met vriendelijke groet
en nogmaaals sterkte
Bas Clasener, 8. SG WT.